27 Mayıs Darbesi Ve Bizler - Timaş Yayınları

27-mayis-darbesi-ve-bizler-9786050816280.jpg
INSTAGRAM PAYLAŞIMLARI

27 Mayıs Darbesi Ve Bizler

Demokrasinin Darbeyle İmtihanı
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Hatırat
Sayfa / Ebat: 176s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Mayıs’14 / Mayıs’14
Baskı Sayısı: 1
Kapak Tasarım:
ISBN: 978-605-08-1628-0
Barkod: 9786050816280
Alt Başlık: 27 MAYIS DARBESİ VE BİZLER
Üst Başlık: CUMHURBAŞKANI CELAL BAYAR'IN KIZI ANLATIYOR
140.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

Türk demokrasi tarihinin en önemli kırılma noktalarından biri muhakkak ki 27 Mayıs 1960 Darbesi’dir. Bu elim hadise neticesinde Demokrat Parti kapatılmış ve dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakanı Adnan Menderes ve diğer devlet erkânı tutuklanarak yargılanmak üzere Yassıada’ya götürüldüler. Artık ne onların hayatı eskisi gibi devam edecekti ne de ailelerinin…

 
- Darbeden önce ne gibi olaylar yaşandı ve ülkenin genel havası nasıldı? 
- Darbeden sonra bu hava nasıl değişti ve gazeteler olayları nasıl yansıttı?
- 27 Mayıs günü ve sonrasında Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın ve diğer Demokrat Partililerin evlerinde neler yaşandı? 
- Evler askerler tarafından nasıl arandı ve bu aramalar sonunda neler oldu? 
- Aileler evlerinden koparılıp nerelerde göz hapsinde yaşamaya zorlandı?
 
27 Mayıs Darbesi ve Bizler kitabı, bu ve benzeri birçok sorunun cevabını vermekle birlikte; 27 Mayıs 1960 tarihinden itibaren Yassıada duruşmalarının başladığı 14 Ekim 1960’a kadarki süreci, Celal Bayar’ın kızı Nilüfer (Bayar) Gürsoy’un samimi anılarıyla aktarıyor. Yassıada süreci ve sonrası, şimdiye kadar hep Demokrat Partililerin hatıraları, mahkeme zabıtları ve o günlerin siyasi sürecinden bahseden eserlerle sınırlıydı. Fakat Gürsoy’un, tutuklu ailelerin yaşadıklarını ve kendi ailesine tatbik edilen özel muameleyi anlattığı bu eser, önemli bir tarihî boşluğu doldurarak Türk demokrasi tarihinin gözden kaçmış, karanlık bir dönemini aydınlatıyor.
Editörün görüşü
Yazar, 27 Mayıs 1960 Darbesi'nden etkilenen Demokrat Parti kurucularından Celal Bayar'ın en büyük kızı olması hasebiyle o günlerin birincil ve de nadir tanıklarından. Bu özelliği hasebiyle anlattıkları, bir dönemi aydınlatmak hususunda önemli ve dikkate değer.
En önemli cümle
"Ancak bundan böyle yaşadıklarımız genelde bütün Demokrat Partili ailelerin ortak yaşamıydı. Yassıada duruşmalarına Dolmabahçe’deki irtibat bürosundan geçerek, vapurun en alt bölmesinde birlikte gidişimiz, sorunlarımız, paylaştığımız acılar, küçük mutluluklar, ümitlerimiz, hayal kırıklıklarımız, endişe ve kaygılarımız ortaktı. Bunları birlikte yaşıyorduk. Daha önce tanışmamış, görüşmemiş aileler şimdi bütünleşmiştik. Yassıada kararları, İmralı ve Kayseri döneminin sonlarına kadar da bu devam etti."
Bu kitap neden önemli
Türkiye'de gerçek manada çok partili hayata geçiş 1950 yılında Demokrat Parti'nin iktidara gelişiyle başlamıştır. Ne yazık ki büyük bir halk desteğiyle gerçekleştirilen bu girişim 27 Mayıs 1960 tarihinde elim bir darbeyle akamete uğramıştır. Bu girişimi gerçekleştiren 4 siyasetçiden biri de Celal Bayar'dır. Celal Bayar ve ailesinin 27 Mayıs 1960 gününden başlayarak Yassıada Mahkemelerinin devam ettiği 14 Ekim 1960 günlerine kadar neler yaşadıklarını kızı Nilüfer (Bayar) Gürsoy anlatıyor. Şimdiye kadar Yassıada Mahkemeleri sürecini yakinen tecrübe eden ailelerin neler yaşadıklarını ve nasıl etkilendiklerini kendilerinden dinleme fırsatı bulamadık. Nilüfer (Bayar) Gürsoy bu süreci bütün ayrıntılarıyla anlatarak döneme ilişkin bilinmeyen birçok gerçeği gün yüzüne çıkarıyor.
Anahtar kelime
Demokrat Parti, CHP, Celal Bayar, Yakın Tarih, 27 Mayıs 1960, 1960 Darbesi

Diğer kitaplara göz atın