Acı Vatanda Bir Garip Kul - Timaş Yayınları

aci-vatanda-bir-garip-kul-9786050816730.jpg

Acı Vatanda Bir Garip Kul

Bir Tutam Gurbetin Acı Hikâyeleri...
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Hatırat
Sayfa / Ebat: 240s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Temmuz’14 / Haziran’14
Baskı Sayısı: 1
Kapak Tasarım:
ISBN: 978-605-08-1673-0
Barkod: 9786050816730
Üst Başlık: Birinci Neslin Almanya Hatıraları
120.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

“Birçok yerde küçük küçük mescitler ve bir fabrikanın 5. katında Türklerin Berlin’deki ilk camisi olan Mehmet Akif Camii’ni açtık. Daha sonra ilk Kur’ân Kursu’nu açtık. Bir daktilo ve bir teksir makinesi aldık. Yazılarımızı orada çoğaltıyor, bütün lojmanları adım adım gezerek insanlara dağıtıyorduk. Artık Almanya’daki Türkler bizim bir teşkilatımız var diyebiliyorlardı.”

Ali Özdemir

Hayatının büyük bir kısmını bir zamanların "acı vatan"ı Almanya'da geçiren Ali Özdemir, samimiyetin ve ihlâsın müşahhas bir örneği olarak bizlere yakın tarihimizi ve çekilen çileleri anlatıyor. Şikâyetsiz bir şekilde, tevekkül ve azimle, dikenlerle dolu bir bahçenin nasıl gül bahçesine dönebileceğine bizleri de şahit ediyor.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’ya, özellikle Türkiye’den işçi olarak çok insanımız gitmiştir. Bu gidişler dönem dönem devam etmiş, iki kültür arasında birçok vatandaşımız yetişmiştir. Ali Özdemir, Türkiye’den giden birinci nesle imamlık etmek üzere Almanya’ya kendi tabiriyle hicret etmiştir. Daha sonra eşini de yanına alarak hizmetlerine devam eden Ali Özdemir, hatıratında Almanya’da Millî Görüş gazetesinin basımından, yine Avrupa’da Millî Görüş Teşkilatı’nın kurulmasına; Helâl Gıda Sertifikası çıkartmak için verilen mücadeleden, Almanya’da ilk hac organizasyonunu düzenlemeye; Necip Fazıl Kısakürek, Osman Yüksel Serdengeçti, Necmettin Erbakan, Hasan Aksay, dönemin iç işleri bakanı Oğuzhan Asiltürk ve Süleyman Demirel gibi tarihî ve siyasi şahsiyetlerin Almanya’da misafir edilmesinden, Almanya’daki Türklerin de rahatça istifade ettiği Kanal Offener’daki konuşmalarına kadar birçok önemli işlere imza atarak gayretin ve imanın önünde hiçbir engelin duramayacağını bi’l-fiil hayatını anlatarak bu kitapta gözler önüne seriyor.

Editörün görüşü
Almanya'da ve Avrupa'da, Millî Görüş Teşkilatını kurarak, Müslümanların bazı vatandaşlık haklarından yararlanması için büyük çabalar gösteren Ali Özdemir, hatıratında 1960 darbesinden başlayarak, günümüze gelinceye değin, yaşadığı tecrübeler ile günümüze de ışık tutmaktadır. Kitapta, bugün Almanya'da yaşayan "gurbetçi"lerin nasıl zorluklar içerisinden geçerek bugünlere geldiğinin canlı şahitliğini görüyoruz. Bu şahitliğin yanında, büyük gayretler göstererek, Almanya'daki vatandaşların ortak bir bilinç ve duygu etrafında birleşmesine de katkı gösteren Ali Özdemir kitabında, yakından tanıdığımız birçok siyasî ismin, gazeteci ve yazarların hayatları ile ilgili de ipuçları vermektedir. Kendisini Millî Görüş mensubu olarak ifade eden Ali Özdemir, gerek düşünce dünyasında, gerekse yaşadıkları ile farklı olana saygısı ve anlamaya yönelik çabası ile ön plana çıkmaktadır. Bundan dolayı, birbirinden farklı düşünce yapıları, farklı kişiliklerle iletişim kurabilmiş, onlar tarafından da kabul görmeyi başarmış bir isimdir. Bu minvalde Ali Özdemir’in tecrübelerini okuyacağımız kitapta, ülkenin son kırk yılını etkilemiş olan Millî Görüş düşüncesinin de hangi aşamalardan geçerek bugüne geldiğini görmemiz mümkün.
En önemli cümle
Sirkeci Garı’ndan, nereye gidip ne bulacağımıza dair çok fazla bir fikrimiz olmadan yola çıktık.
Bu kitap neden önemli
“Acı Vatanda Bir Garip Kul” adlı kitap, bir hatırat kitabı olmasının yanı sıra aynı zamanda yakın tarihimize ait bir vesika olma niteliği taşımaktadır. Zira Ali Özdemir, kitapta şahsî hayatından ya da yapıp etmelerinden daha çok, bizlere bir Müslüman olarak Avrupa’da verdiği mücadeleyi, Türkiye tarihi ile nerede ise paralel bir şekilde aktarmaktadır. Eserden, siyasi ve düşünce hayatımızda önemli isimler hakkında da bilgi sahibi olabileceğimiz gibi, düşünce seyrimiz açısından da önemli bir tarihî belge olarak da uzun süre konuşulacak gibi görünmektedir.
Anahtar kelime
Berlin, Köln, Diyanet, Necmettin Erbakan, Muzaffer Ozak, Nehir Söyleşi, Almanya, Diyanet İşleri Başkanlığı

Diğer kitaplara göz atın