Adriyatik'te Korsanlık - Timaş Yayınları

adriyatikte-korsanlik-9789752639980.jpg
INSTAGRAM PAYLAŞIMLARI

Adriyatik'te Korsanlık

Osmanlı deniz tarihinde yaptığı araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. İdris Bostan’ın uzun yılların emeğiyle hazırladığı Adriyatik'te Korsanlık, korsanlığın geçmişine, bilinmeyen yönlerine ışık tutuyor.
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Osmanlı Tarihi
Sayfa / Ebat: 256s. / 15,5x24
İlk ve Son Baskı: Haziran’09 / Haziran’09
Baskı Sayısı: 1
Kapak Tasarım:
ISBN: 978-975-263-998-0
Barkod: 9789752639980
Üst Başlık: OSMANLILAR, USKOKLAR, VENEDİKLİLER 1575-1620
50.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

Prof. Dr. İdris Bostan’ın uzun yıllar süren araştırmaları sonucu ortaya çıkan Adriyatik’te Korsanlık kitabı korsanlığın geçmişine ışık tutuyor. 16. yüzyılın başlarından itibaren Adriyatik’te saldırılarını arttıran Uskoklar ve on­ların Osmanlı hedeflerine yönelttikleri saldırılar, Adriyatik’te Osmanlı korsan­lığının doğmasına ve Uskoklar kadar onların yardımcısı olduklarına inandık­ları Venediklilere yönelmesine yol açmıştı. Bu durum ise korsanlık hareketlerinin or­taya çıkmasına ve giderek önem kazanmasına sebep oldu. Hatta Adriyatik’in dışında da gerek Mağribli ve gerekse Moralı Osmanlı korsanları Adriyatik’e girerek buradaki ticaret ve korsanlık hareketlerine katılmışlardı.


Prof. Dr. İdris Bostan, Batılı tarihçilerin şimdiye kadar korsanlar üzerine sadece kendi arşivlerindeki belgelere dayanan araştırmalarına ek olarak Osmanlı arşivlerinin de kullanıldığı, alanında bir ilk olan Adriyatik’te Korsanlık kitabını Başbakanlık Osmanlı Arşivi ve Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi’ndeki çalışmalarının yanı sıra, muazzam Osmanlı belgeleri külliyatına sahip Venedik ve İspanya arşivlerindeki Osmanlı belgelerini inceleyerek kaleme aldı.

Batılılar tarafından "haydut" olarak gösterilen Osmanlı korsanlarının yanlış tanıtıldığını söyleyen, Osmanlı korsanları hakkındaki imajın düzetilmesi gerektiğini belirten İdris Bostan Adriyatik’te Korsanlık kitabında; Osmanlı Devleti′nin korsanlığa bakış açısı, Adriyatik′teki politikası, Venediklilerin korkulu rüyası haline gelen Novalı Levendler, Osmanlılara karşı yapılan ittifaklar, İnebahtı Savaşı gibi birçok konuyu ilk defa gün yüzüne çıkarılan arşiv kaynaklarından istifade ederek ayrıntıları ile anlatıyor.

 
Editörün görüşü
Osmanlı denizcilik tarihinde yaptığı çalışmalarla büyük saygı gören Prof. Dr. İdris Bostan, bu eserinde korsanlığın bilinmeyen yönlerini ele alıyor. Hem Osmanlı hem de yabancı arşivlerden yararlanan Prof. Dr. Bostan bu çalışmasında, Batılılar tarafından haydut olarak görülen Osmanlı korsanlarının yanlış tanıtıldığını savunuyor. Osmanlı’nın korsanlığa bakış açısı, levendler ve Osmanlı’ya karşı denizde yapılan ittifaklar gibi geniş bir yelpazeden pek çok doyurucu bilgiyi okuyucuyla buluşturuyor.
En önemli cümle
"Osmanlı padişahlarının kendilerini özellikle klasik dönemde 'hâkânü'l-bahreyn' unvanıyla zikretmelerine ve denizlere gereken önemi vermelerine rağmen Osmanlı denizciliği ve deniz tarihi konusunda şimdiye kadar yeterli sayıda araştırmaların yapılmamış olması büyük bir eksiklik olarak durmaktadır."
Bu kitap neden önemli
İdris Bostan, Osmanlı denizcilik tarihi dendiği zaman akla ilk gelen isimlerden biridir. Oldukça az işlenmiş korsanlık konusunu, akademik çerçeveden özenle süzüp tarih okuyucusunun beğenisine sunuyor. Batılıların haydut olarak gördüğü Osmanlı korsanlarının aslında yanlış tanıtıldığını kanıtlıyor. Batılı tarihçiler bu konuda çalışırken sadece kendi arşivlerinden yararlanmışlardı. Ancak İdris Bostan bu çalışmasında hem Osmanlı hem de Batılı arşivlerden yararlanarak ortaya değerli bir eser koymuştur.
Anahtar kelime
Tarih, Osmanlı Tarihi, Korsanlık, Leventler

Diğer kitaplara göz atın