Demokrat Parti Karşısında Chp - Timaş Yayınları

demokrat-parti-karsisinda-chp-9786050825107.jpg
INSTAGRAM PAYLAŞIMLARI

Demokrat Parti Karşısında Chp

Mayıs'ta gelip Mayıs'ta Gittiler: Demokratlar
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Çağdaş Türkiye Tarihi
Sayfa / Ebat: 304s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Mayıs’17 / Mayıs’17
Baskı Sayısı: 1
ISBN: 978-605-08-2510-7
Barkod: 9786050825107
Üst Başlık: Bir Muhalefetin Analizi
210.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

 Türkiye, 1945/46 dönemecinde çok önemli bir değişiklik yaşadı. Yirmi yılı aşkın zamandır süregiden tek-parti dönemi sona erdi. Demokrat Parti’nin kurulması son derece önemliydi. Önemliydi; çünkü siyâsal alana sâdece yeni bir parti değil, yeni bir soluk da geliyordu. CHP sert siyâsi tavrını yumuşatmak, halk gerçeğiyle yüzleşmek, siyâsal rekâbet denilen kavramla tanışmak zorunda kaldı.

Prof. Dr. Cemil Koçak, bugün hâlâ süren demokrasi sorunlarını anlayabilmek için bu defâ merceğini 1945-60 yılları arasına tutuyor. Önce ‘demokrasiye geçiş' dönemi olarak adlandırılan 1945-1950 yıllarını ele alıyor ve hemen ardından da Demokrat Parti iktidârında muhalefet partisi olan CHP’nin tutumundan söz ediyor; 1950 seçimi ve sonrasında CHP’nin kendisini yeniden tanımlama ihtiyâcı, politik tutumu ve analizleri üzerine yoğunlaşıyor. Ve bütün bunları belirli bir bütünsellik ve kronolojik sıralama içinde yapıyor. Seçim sonuçlarını gözden geçirerek; CHP’nin ve DP’nin aldığı seçmen desteğinin çok kez ezberlenmiş ‘doğrular’dan farklı olduğunu somut olgular ve rakamlarla gösteriyor.

Dönemin atmosferini hissettiren fotoğraflar, gazete kupürleri, çizimler ve mektuplarla okuru âdetâ zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Ve bir sürpriz… Koçak’ın dönemin panoraması içinde yer yer kendi hâtırâlarına değinmesi metne bambaşka bir lezzet katıyor.  

İşte bazı konu başlıkları:

Türk siyâsal hayâtının unutulmuş partileri ve şaşırtıcı argümanları…

1946 ve ’50 seçimlerindeki propaganda araçları, gazetelerin üstlendiği roller…

Ünlü Ankara Vâlisi Nevzat Tandoğan’ın 1946 yılındaki intiharı ve rejim değişikliğinin bu trajik olaydaki etkisi…

12 Temmuz Beyannâmesi ve İnönü ile Peker arasındaki ilişkilerin gerilmesi…

İzmir’in “doğma büyüme” sosyal demokrat olduğu yönündeki şehir efsânesi ve DP’nin aldığı oy oranları… 

Fevzi Çakmak’ın Menderes’e muhalefeti ve Serteller’le, yâni dönemin solcularıyla yakınlaşması…

Türkiye’de muhafazakâr düşüncenin ana kaynaklarından biri sayılan Peyâmi Safa’nın 1950 seçimlerinde CHP’den aday olması…

Yetmiş yıl önce de seçim kazanmanın bir miktar ‘dindar’olmaktan ya da en azından öyle bir izlenim vermekten geçtiğinin düşünülmesi ve CHP’nin Şemsettin Günaltay hükûmetini kurması…

6-7 Eylül Olayları ve Demokrat Parti… 

 

Editörün görüşü
Demokrat Parti'nin siyaset sahnesine çıkmasıyla Türk politik hayatında yaşanan gelişmeleri belgeler, fotoğraflar, hatta dönemin ruhunu anlatan karikatürler eşliğinde zevkli bir anlatımla sunuyor. Prof. Dr. Cemil Koçak, alanında saygı duyulan akademisyenlerden bir tanesi. Bu kitapta verdiği bilgilerle, Türk siyasetindeki merkez-çevre ilişkisinde Demokrat Parti çizgisinden gelen hareketleri "taşralı" kimliğe hapseden bakışla hesaplaşıyor ve ilk dönem Demokratlarını yakından tanıtıyor.
En önemli cümle
İzmir’in doğma büyüme sosyal demokrat olduğunu söylemiyorlar mı, hayret ediyorum; acaba benim memleketimden mi söz ediyorlar diye…
Bu kitap neden önemli
Yakın tarih, özellikle CHP-DP karşıtlığı üzerine çok şey söyleniyor; ancak bunlar genellikle mevcut siyasi pozisyonlardan hareketle ezbere söylenen sözler. Cemil Koçak'ın hazırlamış olduğu Demokrat Parti Karşısında CHP, kaynaklı, belgeli ve son dönem tarihçiliğinin noktasal inceleme paradigmasını gözler önüne seren bir metin.
Anahtar kelime
Menderes, Nihat Erim, Recep Peker, İsmet İnönü, Celal Bayar, Demokrat Parti, CHP, Şemsettin Günaltay, Fevzi Çakmak, Yakın Tarih

Diğer kitaplara göz atın