Derin Cinayetler - Timaş Yayınları

derin-cinayetler-9786050816242.jpg
INSTAGRAM PAYLAŞIMLARI

Derin Cinayetler

Cumhuriyet Tarihinin Seyrini Değiştiren Cinayetler
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Çağdaş Türkiye Tarihi
Sayfa / Ebat: 336s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Mayıs’14 / Mayıs’14
Baskı Sayısı: 1
Kapak Tasarım:
ISBN: 978-605-08-1624-2
Barkod: 9786050816242
Alt Başlık: CUMHURİYET'İN KARANLIK YILLARI
200.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak
Cumhuriyet’in ilk yılları, bugüne kadar aydınlanmamış / aydınlatılamamış, kaza ya da intihar süsü verilmiş şaibeli cinayetlerle doludur. Bu cinayetlerin çözülmesi için fazla çaba gösterilmemiş; tarihçiler bu cinayetleri çoğu zaman görmezden gelmiştir.
 
- Atatürk’ün sofra arkadaşları olarak bilinen Huzur-ı Mutat Zevat kimlerden oluşuyordu?
- İttihat ve Terakki’den Huzur-ı Mutat Zevat’a uzanan yolda komitacılık nasıl bir değişim geçirmiştir?
- Mustafa Kemal Paşa’nın bu faaliyetlerden haberi var mıydı?
- Eski Karakol Cemiyeti üyesi Yahya Kaptan nasıl öldürüldü?
- Topal Osman’ın Sivas Kongresi muhaliflerini tasfiyesiyle başlayan faaliyetleri nasıl devam etmiştir?
- Millî Mücadele liderliği konusunda Mustafa Kemal Paşa’yla hangi önemli komutan nasıl mücadele ediyordu?
- Trabzon’daki İttihatçı yapılanmanın en önemli isimlerinden Yahya Kâhya nasıl öldürüldü?
- İstanbul’dan Anadolu’ya yapılan silah ve cephane sevkiyatında canla başla çalışan Ali Şükrü Bey neden ve kim tarafından öldürüldü?
- Fikriye Hanım intihar mı etti, öldürüldü mü? Fikriye Hanım’ın ölümünün üzerindeki sır perdesi yıllar sonra nasıl aralanıyor?
- Kılıç Ali’nin önderliğinde Recep Zühtü ve diğer Huzur-ı Mutat Zevat, Kâzım Karabekir’i hangi yöntemlerle susturmayı denemişlerdi?
 
Doç. Dr. İsmail Akbal’ın Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Arşivi, TBMM Arşivi gibi arşivlerle birlikte, konuyla alakalı tüm kaynak kitapları ve gazeteleri inceleyerek ortaya koyduğu bu eser, yakın tarihin en karanlık dönemini aydınlatıyor.
Editörün görüşü
Kitap döneminde Huzur-ı Mutat Zevat olarak adlandırılan, Atatürk'ün meşhur sofrasından ve yakınından hiç eksik olmayan ve onun nüfuzuyla birçok yolsuzluğa, zulme ve cinayete adı karışmış meşhur grubu detaylıca anlatıyor. Grup üyelerini, karıştıkları olaylar, cinayetleri ve yolsuzlukları tek tek ele alan bu eser şimdiye kadar zaman zaman gündeme müşahhas olarak gelmiş fakat bir grup olarak çalışılmamış Huzur-ı Mutat Zevat'ı derli toplu, tüm belge ve fotoğraflarıyla anlatması hasebiyle çok orijinal ve karanlık bir dönemi aydınlatan bir eser.
En önemli cümle
"Cumhuriyeti kuran kadroların, devrin özel şartları gereği muhalif unsurlara tahammülü yoktu. Onlar yeni siyasal rejimin yerleşmesi için dikensiz gül bahçesi istemekteydiler. Bunun için muhalif ya da muhtemel muhalefet unsurlarını tasfiye etmişlerdir." "Son söz olarak Halit Paşa gibi kahramanlıkları tarih sayfalarına sığmayan cefakâr, kahraman paşalar unutulup giderken onun canına kıyanlar tarihte hak etmediği mertebeleri edinmişlerdir."
Bu kitap neden önemli
Resmî tarihe alterneatif oluşturması, tamamen özgün olması ve Atatürk'ün sofra arkadaşlarının yani Huzur-ı Mutat Zevat'ın tüm menhus faaliyetlerini belge ve fotoğraflarıyla birlikte derli toplu anlatması kitabın öne çıkan en önemli yanlarıdır. Bu konuda birçok makale yazan ve belki de huzur-ı mutat zevat denilince akla gelen tek isim olan İsmail Akbal tarafından yazılmış olması kitabın diğer bir öne çıkan tarafıdır.
Anahtar kelime
Tarih, Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Latife Hanım, Enver Paşa, Komitacılar, Yakın Tarih, Huzur-ı Mutat Zevat, Topal Osman, Fikriye Hanım

Diğer kitaplara göz atın