Dindar Bir Doktor Hanım - Timaş Yayınları

dindar-bir-doktor-hanim-9786051143682.jpg
INSTAGRAM PAYLAŞIMLARI

Dindar Bir Doktor Hanım

Örnek Hayatıyla Tek Başına Bir Vakıf: Doktor Ayşe Hümeyra Ökten!
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Hatırat - Nehir Söyleşi
Sayfa / Ebat: 296s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Ocak’11 / Ocak’24
Baskı Sayısı: 15
Kapak Tasarım:
Yayına Hazırlayan:
ISBN: 978-605-114-368-2
Barkod: 9786051143682
Üst Başlık: AYŞE HÜMEYRA ÖKTEN KİTABI
200.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

"Ömrü boyunca 'kadın başıma ne yapabilirim ki' düşüncesini aklına bile getirmeyen Hümeyra Hanım, karşılaştığı bütün zorluklarla, sıkıntılarla iman, sabır ve tevekkülün verdiği güçle mücadele etmiştir. Hizmet hayatı yoğunlaştıkça her genç kıza mahsus evlilik hayalleri de uzaklaşmış, kendi ifadesiyle: 'Her eve bir anne lazım, annelik çok yüksek bir mevki ama yedi mahalleye de bir doktor gerek. O da ben olayım, annelere bakayım,' diye düşünmüştür. O zaten tanıyan herkesin Hümeyra Annesidir..."

Sibel Eraslan

 


Bu kitap, Cumhuriyet'in ilk döneminde tıp eğitimi alıp doktor olan Ayşe Hümeyra Ökten'in günümüz gençlerine örnek niteliğindeki hayat hikayesidir. Doktor Ayşe Hümeyra Ökten, 85 yıllık yaşamının yarım asrını hastalarına adar ve tek başına bir vakıf gibi hizmet verir. 1959'dan beri İslam dünyasının da çok yakından tanıdığı Ayşe Hümeyra Hanım birçok alim ve devlet adamının da doktorluğunu yaparak herkesin sevgisini kazanır. 1953'te Kızılay'ın teklifiyle Medine'ye görevli ilk kadın doktor olarak gider. Bu gidiş onun için bir dönüm noktası olur ve bir daha o kutsal topraklardan bağını koparamaz. Artık evi de Mekke ve Medine olur.

 

Türkiye'de geleceğin başbakanlarının yetişeceği İmam Hatip Liseleri'nin kurulması için insanüstü gayretler gösteren Mahmud Celaleddin Ökten'in kızı olan Ayşe Hümeyra Ökten, kendisiyle yapılan bu söyleşide, babasını ve çevresini özel olarak anlatıyor; Mehmed Zahid Kotku, Babanzade Ahmed Naim, tahirü'l-Mevlevi, Mehmed Ali Ayni, Mahir İz, Nurettin Topçu, Orhan Okay, İsmail Fenni Ertuğrul, Mustafa Şekip Tunç, Küçük Hüseyin Efendi ve Mehmed Akif Ersoy gibi bir döneme damgasını vurmuş ilim adamlarının hayatına dair şimdiye kadar hiç bilinmeyen birçok anekdot aktarıyor.

Editörün görüşü
Kitap, önemli bir âlim olan Celaleddin Ökten'in kızı Doktor Ayşe Hümeyra Ökten'in yaşantısı ve hatıraları ışığında Cumhuriyet'in ilk yıllarını anlatan en önemli çalışmalardan biri. Doktor Ayşe Hümeyra Ökten'in genç nesillere örnek hayat hikâyesini Sosyolog-Araştırmacı Nevin Meriç sorduğu sorularla en güzel şekilde sunmuştur.
En önemli cümle
Her eve bir anne lazım, annelik çok yüksek bir mevki ama yedi mahalleye de bir doktor gerek. O da ben olayım, annelere bakayım.
Bu kitap neden önemli
Bu kitap, Cumhuriyet'in ilk yıllarını, İmam Hatip Liselerinin kurucusu Celaleddin Ökten'in kızı Doktor Ayşe Hümeyra Ökten'in birbirinden güzel ve önemli hatıralarıyla anlatıyor. Neredeyse bir asırlık ömrünü bir vakıf gibi hastalarına ve ihtiyaç sahiplerine yardımla geçiren Ayşe Hümeyra Ökten o yılların sosyal, ekonomik ve siyasi iklimini tüm samimiyeti ve içtenliğiyle bugüne aktarıyor. Mütesettir bir hanım doktorun, başörtüsünün yasaklandığı dönemlerde görevini yerine getirmek için sessiz sedasız nasıl çabaladığını anlatıyor. Nehir Söyleşiyi yapan Nevin Meriç de uzun yıllar İstanbul Müftülüğü'nde Din Hizmetleri Uzmanı olarak çalışmış bir araştırmacı. Günümüz gençlerine örnek bir hayat hikâyesi...
Anahtar kelime
Tarih, Eski İstanbul, Mekke, Medine, Tıp, Doktor, Adalar, Nehir Söyleşi, Hatırat, Celaleddin Ökten, İmam Hatip Liseleri, NURETTİN TOPÇU, TAHİRÜL MEVLEVİ, MEHMED ALİ AYNİ, ORHAN OKAY, MAHİR İZ, KÜÇÜK HÜSEYİN EFENDİ, MEHMED ZAHİD KOTKU, BABANZADE AHMED NAİM

Diğer kitaplara göz atın