Endülüs Tarihi - Timaş Yayınları

endulus-tarihi-9786050803259.jpg
INSTAGRAM PAYLAŞIMLARI

Endülüs Tarihi

İslâm medeniyetinin baş mimarı Endülüs uygarlığı Ziya Paşa'nın kaleminden okuyucusuyla buluşuyor...
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: İslam Tarihi
Sayfa / Ebat: 528s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Haziran’12 / Ekim’20
Baskı Sayısı: 5
Kapak Tasarım:
Yayına Hazırlayan:
ISBN: 978-605-08-0325-9
Barkod: 9786050803259
Üst Başlık: Ortaçağ Avrupası'nda Bilim ve Medeniyetin Ulaştığı Zirve: Endülüs İslam Devleti
230.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

Endülüs’te İslam hakimiyeti, 711 yılında büyük komutan Tarık bin Ziyad’ın öncülüğündeki Emevî ordusunun İspanya’ya girmesiyle başlar. 800 yıl boyunca; Emevî Valileri, Emevî Emirleri, Emevî Halifeleri, Hammûdîler, Tavâif-i Mülûk, Murâbıtîn, Muvahhidîn ve son olarak Gırnata Benî Ahmer İslam Devleti’nin hüküm sürdüğü bu topraklarda aynı zamanda Muhyiddin ibni Arabî, İbni Rüşd, İbni Bâce, Zerkâli gibi birçok âlim yetişmiştir. Ortaçağ Avrupası’nın hatta dünyanın seyrini değiştiren bu muazzam medeniyet 1492 yılında bütün kütüphaneleri yıkılıp, medeniyeti ayakta tutan bütün kitaplar yakılarak yok edilmiştir.
Dönemi içinde özgürlükleri ve meşrutiyeti savunan Batılılaşma yanlısı, yenilikçi, Tanzimat Edebiyatı'nın öncüleri arasında yer alan Ziya Paşa, Endülüs Tarihi isimli kitabını, Müslümanların Endülüs’teki mühim birikimlerinin o ana kadar hiçbir esere konu edilmemesi sebebiyle kaleme almıştır. Ancak bu medeniyete dair yazılı bilgiler Hristiyanlar tarafından yakıldığından ve mevcut kaynaklar iki zıt dinin mensuplarınca yazılmış olduğundan doğru ile yanlışı ayırt etmek de oldukça zorlaşmıştır. Buna rağmen Ziya Paşa bazı tarafsız Avrupalı tarihçilerin verdikleri bilgileri aktarmak ve bu medeniyetin birikimlerinden Osmanlı halkının da istifade edebilmesini sağlamak niyetiyle zamanında 4 cilt olarak basılmış bu eseri hazırlamıştır. Ona göre Endülüs kesinlikle araştırılması gereken, fakat siyaset ve medeniyet açısından uzak kalınmış bir coğrafyadır.
Eser yayımlandığı dönemde çoğu yazar ve şâirin dikkatini çekmiş, Endülüs Müslümanlarının hem tarihine hem de yüzyıllar boyu süre gelen İslam geleneğinin bir parçası olan ilim, kültür ve medeniyetine ilgiyi canlandırmıştır. Ziya Paşa’nın çeşitli Fransızca ve Arapça tarih kitaplarından derleyerek ve bununla birlikte yaşadığı dönemin edebi zevkini müthiş bir zenginlikle sunarak hazırladığı Endülüs Tarihi, Osmanlı Türkçesi alanında uzman Yasemin Çiçek tarafından meşakkatli bir çalışma neticesinde sadeleştirilerek neşre hazırlanmıştır.

Editörün görüşü
Ziya Paşa, Tanzimat Edebiyatı'nın en önemli isimlerinden birisidir, o devrin yetişmiş aydınlarındandır. Kendisi bu eseri, İslâm ve dünya medeniyetine büyük katkılarda bulunmuş ancak hak ettiği değeri bir türlü görmemiş Endülüs uygarlığını topluma anlatmak için kaleme alıyor. Bu konuda yazılan eserler ya zamanında yakıldığı için ya da zıt dinin mensupları tarafından hazırlandığı için Endülüs konusunda kayda değer bir eser oluşturmak daha da zorlaşıyor. Bu zorluklara rağmen Ziya Paşa Endülüs uygarlığı hakkında tarafsız Avrupalı tarihçilerden de yararlanarak bu eseri kaleme alıyor. Yasemin Çiçek gibi alanında uzman birisi tarafından günümüz Türkçesinde hazırlandı.
En önemli cümle
Hâlbuki Endülüs’te ortaya çıkan İslamî birikim 700 yıldan fazla bir zaman içinde oluşturulmuştu. Bu uzun süre içinde meydana gelen olaylar; özellikle Arapların bu kıtaya sahip olma şekilleri, sınırı aşınca gördükleri, orada meydana getirdikleri medeniyet eserleri, mağluplar hakkında gösterdikleri adalet ve merhamete karşın gördükleri muameleler ve diğer hadiseler son derece itina ve iltifata layık meselelerden olduğu halde şimdiye bu konuda bir eser ortaya çıkarılmamıştır.
Bu kitap neden önemli
Ziya Paşa döneminin önemli aydınlarından, bu eseri onun hazırlamış olması ayrı bir değer taşıyor. Ziya Paşa, Endülüs tarihini baştan sona tek bir seferde değil de bölüm bölüm, kişi kişi ele alıyor, böylece kişilere ve olaylara daha kolay odaklanabilme imkânı sağlıyor. Endülüs hakkında yazılan eserler ya tahrip edildiği ya da zıt düşüncedeki kişiler tarafından hazırlandığı için bu konuda kıymetli bir eser ortaya koymak oldukça zor; ancak Ziya Paşa tarafsız Avrupalı tarihçilerden de yararlanarak bu işin altından kalkıyor. Yasemin Çiçek'in üstün gayretleriyle bu zor metin, günümüz Türkçesine başarılı bir şekilde aktarıldı.
Anahtar kelime
Tarih, İslam Tarihi, Endülüs, Tarık Bin Ziyad, Emeviler, Emevi Emirleri, Emevi Halifeleri, Orta Çağ Avrupası, Endülüs Müslümanları, Ziya Paşa

Diğer kitaplara göz atın