Hanedanın Sürgün Öyküsü - Timaş Yayınları

hanedanin-surgun-oykusu-9786050812381.jpg

Hanedanın Sürgün Öyküsü

Vatan özlemiyle geçen ömürler...
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Hatırat
Sayfa / Ebat: 200s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Haziran’14 / Haziran’14
Baskı Sayısı: 2
Kapak Tasarım:
ISBN: 978-605-08-1238-1
Barkod: 9786050812381
Üst Başlık: BAŞUCUMDA BİR AVUÇ VATAN TOPRAĞI
150.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

3 Mart 1924 günü Meclis, siyasi bir kurum olduğu gerekçesiyle Hilafet'i ilga ederken bir karar daha aldı: Osmanlı Ailesi'nin kadın erkek bütün fertlerinin Türkiye Cumhuriyeti hudutları içinde oturmaları sonsuza dek yasaklandı, aile mensupları Türk vatandaşlığından çıkarıldı.

Osmanlılar pasaportsuz ve yurtsuz  kalmışlardı. Acılı bir yolculuk başlıyordu. İki hafta sonra Türkiye'de, 144 kişilik Osmanlı Hanedanı'ndan hiç kimse kalmamıştı. Sürgünde yokluk, özlem ve acı dolu günler yaşadılar ama dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar ülkeleri aleyhine bir tek söz söylemediler, Cumhuriyet aleyhinde hiçbir eyleme katılmadılar. İçlerinde daima bir gün geri dönme ümidi, başuçlarında bir avuç vatan toprağı vardı.

“Osmanoğlu'nun Sürgünü” belgeseliyle Osmanlı Hanedan Vakfı tarafından onursal üyeliğe kabul edilen Kerime Senyücel, yaşayan Son Osmanlıların, sürgüne bizzat tanık olmuş hanedan üyelerinin anlattıklarını birinci ağızdan kaleme aldı. Osmanlı Hanedanı'nın sürgün günlerini yaşayan son mensupları ve onlarla yapılan son röportajlar... Sultan II. Abdülhamid'in torunu Ertuğrul Osman Osmanoğlu; Sultan II. Abdühamid'in kızı Ayşe Osmanoğlu'nun oğlu Osman Nami Osmanoğlu; Sultan I. Abdülmecid'in kızı Mediha Sultan'ın torunu, Damat Ferit Paşa'nın üvey torunu Fethi Sami Baltalimalı ve diğerleri...

600 yıllık imparatorluğun varisleri, hanedanın sürgünde yaşadıkları, bilinmeyen yıllar...

Editörün görüşü
Hanedan'ın Sürgün Öyküsü 2009 yılında Belgesel Kitaplığı'nda tamamı renkli ve büyük ebatta yayımlanmıştı. Fiyatının ve ebadının ekonomik olmayışı kitaba baskı tekrarı yaptırmadı. Oysa kitap, şimdiye kadar yapılmamışı yapıp; sürgünü yaşamış tüm hanedan üyelerinin sürgün günlerini ve sonrasında neler yaşadıklarını gelecek nesillere aktarmıştır. Bu niteliğiyle ilk olma özelliği taşıyan bu eseri yine tarihî alanda hazırladığı birçok belgeselle ödüller alan ve başarılar kazanan ünlü gazeteci Kerime Senyücel yazmıştır.
En önemli cümle
“Başucumuzda her zaman bir kâse içerisinde bir avuç vatan toprağı vardı. Bir de bayrak… Hiçbir zaman unutmadık onu…” Osman Nami Osmanoğlu (II. Abdülhamid’in Torunu)
Bu kitap neden önemli
Kitap Osmanlı'nın son hanedan üyelerinin yaşadığı sürgünü ve daha sonrasında neler yaşandığını aktarabilecek tüm hanedan üyeleriyle yapılan söyleşilerden oluşmaktadır. Yine hanedan üyelerinin ailelerinin sürgünden sonra neler yaşadıklarını, nerelerde hangi işlerle uğraştıklarını ve günümüzde yaşanan olayları nasıl yorumladıklarını aktarması babında eşsiz bir eserdir. Kitabın içinde ilk defa yayımlanan hanedan üyelerinin resimlerinin ve vesikalarının olması eseri bir kat daha değerli kılmaktadır. Kitabın en nihayetinde konusunda uzman bir gazeteci ve aynı zamanda belgesel yapımcısı Kerime Senyücel tarafından okuyucuya sunulması yıllar yılı okunacak, çok değerli bir çalışmanın oluşmasını sağlamıştır.
Anahtar kelime
Meclis, Osmanoğlu, Hanedan, Sürgün, Hatırat, Türkiye, Osmanlı Hanedanı, Sürgündeki Hanedan

Diğer kitaplara göz atın