Latife Hanım'ın Kağıtları - Timaş Yayınları

latife-hanimin-kagitlari-9786050825794.jpg
INSTAGRAM PAYLAŞIMLARI

Latife Hanım'ın Kağıtları

“Atatürk’ün hayatındaki en büyük kadersizlik, Latife Hanımefendi’yi kaybetmesi olmuştur.” Rauf Orbay
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Çağdaş Türkiye Tarihi
Sayfa / Ebat: 320s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Temmuz’17 / Temmuz’17
Baskı Sayısı: 1
ISBN: 978-605-08-2579-4
Barkod: 9786050825794
Alt Başlık: Latife Hanım'ın Kâğıtları
Üst Başlık: Açılan Sanduka
160.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

Latife Hanım… Tanıdığımızı sandığımız ama aslında birkaç kare resmin içine hapsedilmiş bir kadın. Çankaya’nın uzun süren sofralarından hiddetle kalkan, Köşk’e ve Mustafa Kemal’e nizam vermeye çalışan, “kiminle evli olduğunu bilmemek”le “suçlanan”, baskın ve otoriter bir karakter.

Oysa bu fotoğraf, Uşakizade Latife’nin sadece bir yönü. Yirminci yüzyılın başında beş dil bilen, Sorbonne’da hukuk ve siyasal bilgiler tahsil etmiş, Fransız gazetelerinden takip ettiği Milli Mücadele’ye inandığı için, Fransa’da kalan ailesine rağmen işgal altındaki İzmir’e dönen bir kadın o. Genel kültürü ve cesareti ile etkilediği Mustafa Kemal’e evliliği düşündüren, genç Cumhuriyet’in kadınları için model olan biri. Ayrılıktan sonra, tam elli yıl boyunca susan ve sadık kalan bir eş, yaralanmış bir kalp…

Gazeteci yazar Fatih Bayhan uzun araştırmalar neticesinde, roman/belgesel tadında kaleme aldığı Latife Hanım’ın Kâğıtları/Açılan Sanduka’da bilinmeyen bir Latife Hanım  portresi sunmakla kalmıyor; ailenin bugün hayatta olan üyelerinden birinci elden edindiği bilgileri ve Latife’nin sandukasından çıkanları paylaşıyor. Son yıllarını geçirdiği ev, kullandığı eşyalar, gelinliği ve özel aksesuarlarına dair bir albümle zenginleşen kitapta Latife Hanım’ın şimdiye kadar bilinmeyen mektupları, terekesinden çıkanlar, fikir ve ruh dünyasının ayrıntıları açığa çıkıyor.

• Latife Hanım Yunanlılar tarafından neden casuslukla suçlandı?

• Fransa’da eğitim alırken işgal altındaki İzmir’le ilgili nasıl bir rüya görüp yurda döndü?

• Zübeyde Hanım’ın onu istemediği doğru muydu?

• Köşk’teki bazı zevat tarafından neden sevilmedi?

• Evliliği ve ayrılığı Türk ve dünya basınında nasıl yankı buldu?

• Terekesinden hangi kitaplar çıktı?

• Mektuplarının satır aralarında neler vardı?

 

Latife Hanım’ın hikâyesinde bir devrin panoraması saklı!                  

Editörün görüşü
Bu kitap, Cumhuriyet tarihinin en önemli kadın karakterlerinden Latife Hanım'ın hayatını belgesel/roman tadında anlatan önemli çalışmalardan biri. Fatih Bayhan'ın roman üslubuyla hazırladığı bu eser, Latife Hanım'a dair birçok sorunuza cevap verecek.
En önemli cümle
Latife Hanım’ın bu evliliğin bitiş nedenleri üzerine hatıratına, “…O benimle değil kültürümle evlendi!" diye yazdığı söylenir.
Bu kitap neden önemli
Kitap, Atatürk’ün eşi Latife Hanım hakkında yayımlanmış en önemli çalışmalardan biri. Üslubu belgesel/roman tadında, herkesin çok kolay okuyup anlayabileceği bir kitap. Fatih Bayhan bu çalışmayı Latife Hanım’ın ailesine dolayısıyla geride bıraktıklarına ulaşarak hazırlamış.
Anahtar kelime
Tarih, Biyografi, Mustafa Kemal Atatürk, Latife Hanım, Zübeyde Hanım, Fikriye Hanım, Salih Bozok, Makbule Atadan, İzmir'İn İşgali, Halide Edip, Halide Edip Adıvar, İsmet İnönü, Yakın Tarih

Diğer kitaplara göz atın