Muhteşem Süleyman - Timaş Yayınları

muhtesem-suleyman-9786050824711.jpg
INSTAGRAM PAYLAŞIMLARI

Muhteşem Süleyman

Avrupa Bilinmeden Osmanlı Anlaşılmaz
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Osmanlı Tarihi
Sayfa / Ebat: 328s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Şubat’17 / Şubat’17
Baskı Sayısı: 3
ISBN: 978-605-08-2471-1
Barkod: 9786050824711
200.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

Kanuni Sultan Süleyman dönemi Osmanlı İmparatorluğu’nun en iyi belgelendirilmiş dönemlerinden biridir. 1526 Mohaç Savaşı’nı takiben Avrupa arşivlerinde, özellikle Osmanlı tehlikesine maruz kalan Akdeniz bölgesinde Osmanlı’ya dair belgeler hızla artar. 16 ve 17. yüzyıllarda Türklerle ilgili haber toplama çılgınlığı vardır adeta. “Kaçın, Türkler geliyor!” Dönemin ruhunu esprili bir dille anlatır. İstihbarat belgeleri, elçi raporları, kilisenin basıp dağıttığı, karşı propaganda için kullanılan kitapçıklar, kronikler, casusların ve tüccarların verdiği yazılı ya da sözlü haberler; Osmanlı’nın savaş gücünü ince ayrıntılarla sunan zafernameler Batılıların tabiriyle “Muhteşem Süleyman” dönemine dair müthiş bilgiler sunar.
Söz konusu belgeler, resmî Osmanlı kaynaklarıyla yan yana getirildiğinde yapbozun parçaları tamamlanmış, resmin bütünü ortaya çıkmış olur. İşte bu kitap bunu yapıyor. Yerli ve yabancı on üç önemli ismin katkılarıyla Muhteşem Süleyman’ı her iki cepheden anlatıyor.
Halil İnalcık /“Avrupa Devletler Denge Sistemi ve Osmanlı-Fransız İttifakı”
İdris Bostan / “Kanuni ve Akdeniz Siyaseti”
Feridun M. Emecen / “Mohaç Savaşı”
Metin Kunt / “Sultan Süleyman ve Nikris”
Emilio Sola / “Sultan Süleyman’ın Son Yılları”
Özlem Kumrular “I. Ferdinand’ın Kanuni’yle İlk Yılları”
Miguel Angel de Bunes Ibarra / “Venedik ve Bâbıâli”
Paulino Toledo / “Türklerdeki Esaret Sistemi”
Xavier Sellés-Ferrando/ “Viyana Kuşatması’nın İspanyol Edebiyatındaki Yankıları”
Alain Servantie / “16. Yüzyılda Osmanlı’nın Siyasi İmajı”
Fernando Fernandez Lanza / “Sultan Süleyman’ın Atlı Alayı”
James Nelson Novoa / “Muhteşem Süleyman Portresi”
Nurcan Yazıcı / “Kanuni Dönemi Osmanlı Başkentinde İmar Faaliyetleri”

Editörün görüşü
Muhteşem Süleyman, Kanuni Sultan Süleyman hakkında Türkiye'den ve Avrupa'dan birçok önemli tarihçinin yazdığı makalelerden oluşmaktadır. Doç. Dr. Özlem Kumrular'ın derlemesiyle oluşan bu çalışma, Kanuni Sultan Süleyman ve Avrupa seferleriyle alakalı şimdiye kadar söylenmişlerin dışına çıkıyor ve yapbozun diğer parçalarını da birleştirerek Kanuni Sultan Süleyman'ı ve dönemini daha iyi anlamamızı sağlıyor.
En önemli cümle
Belgrad (1521) gibi önemli bir “kilidi” açıp verimli Pannonia ovalarına yönelen bu büyük güç, 1526’daki Mohaç Meydan Muharebesi ile hem orta Avrupa’daki geleceğinin kapılarını aralıyor hem de paradoksal şekilde kendi ana coğrafyası haline getirdiği Rumeli’nin, yani Balkanların kaybına kadar gidecek olan uzun bir süreci de başlatmış oluyordu.
Bu kitap neden önemli
Kanuni dönemini Osmanlı kaynaklarına dayanarak yapan anlatımlar belki yüzlerce defa okundu; ancak aynı yüzyılı yabancı kaynakların gözünden aktaran eserlerle çok fazla ilgilenilmedi. Muhteşem Süleyman, bunu yapıyor. Türk okuru açısından henüz bilinmeyen dev bir yabancı arşivi aralıyor ve bu anlamda bir ilki gerçekleştiriyor. Avrupa ve özellikle Akdeniz havzasının Kanuni döneminde neler yaşadığını, nasıl hesaplar yaptığını, neler hissettiğini; kısacası sahnenin diğer tarafında neler yaşandığını birincil el kaynaklara dayanarak anlatan mühim bir çalışma. Kanuni, ordusu ile Avrupa içlerine kadar ilerlemişken, Venedikliler ve İspanyollar neler hissettiler, nasıl tedbirler aldılar, neler planladılar... Kanuni Sultan Süleyman hakkında hem Doğu kaynaklarını hem de Batı kaynaklarını kullanarak resmin tamamını gösteren çok önemli bir çalışma. Halil İnalcık, Feridun M. Emecen, İdris Bostan gibi çok mühim tarihçilerin Kanuni ile ilgili makalelerinin bulunduğu bu kitap, Kanuni dönemi ile ilgili tarih literatüründe bir boşluğu dolduracak.
Anahtar kelime
Tarih, Osmanlı Tarihi, Kanuni Sultan Süleyman, Muhteşem Süleyman, Mohaç Savaşı, Şarlken, Hurrem Sultan

Diğer kitaplara göz atın