Osmanlı Merkez Bürokrasisi - Timaş Yayınları

osmanli-merkez-burokrasisi-9786050827200.jpg
INSTAGRAM PAYLAŞIMLARI

Osmanlı Merkez Bürokrasisi

OSMANLI MERKEZ BÜROKRASİSİNİN BATILILAŞMA SERÜVENİ
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Osmanlı Tarihi
Sayfa / Ebat: 400s. / 13,5x21
İlk Baskı: Aralık’18
Baskı Sayısı: 1
ISBN: 978-605-08-2720-0
Barkod: 9786050827200
Alt Başlık: Osmanlı Merkez Bürokrasisi
Üst Başlık: 1836-1856
100.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

Devletler, müesseseleriyle ayakta dururlar. Bir devletin müesseseleri ile bunların birbirleriyle olan karşılıklı ilişkilerinin bilinmesi, tarihî olayların izahının olmazsa olmazıdır. Dolayısıyla Osmanlı Devleti’nin teşkilat yapısı, karar alma mekanizmaları ve zaman içerisinde bu yapılarda meydana gelen dönüşümlerin tespiti çok önemlidir. 19. yüzyıl öncesinin teşkilat ve müesseseleri nisbeten ortaya konulmuş olmasına rağmen, Tanzimat ve yenileşme döneminde gerçekleşen bürokratik değişim ve dönüşüm süreci yeterince incelenmemiştir.

Yaptığı titiz çalışmalarla akademide ve tarih çevrelerinde son derece itibar gören Prof. Dr. Ali Akyıldız, bu kitapta, günümüzde karşılaşılan birçok meselenin düğümlendiği, siyasi, sosyal, kültürel ve iktisadi tarihimiz açısından önemli bir dönüm noktası olan Tanzimat dönemi reformları ile Osmanlı bürokrasisinin yenileşme ve dönüşüm serüvenini birinci el kaynaklara istinaden açıklıyor.

Editörün görüşü
Prof. Dr. Ali Akyıldız yaptığı çalışmalar ve yazdığı kitaplarla Türkiye ve dünya tarih literatürüne çok önemli katkılarda bulunmuş saygıdeğer bir tarihçi. Kendisi İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Tarih Kürsüsü Başkanı. Hemen hemen her yazdığı eser çeşitli kurumlarca ödüllere layık görüldü. Akyıldız bu çalışmasında Tanzimat’la iyice kendisini gösteren Batılılaşma döneminde devlet kurumlarında yaşanan bürokratik değişimi ve dönüşüm sürecini tüm belgeleriyle etraflıca anlatıyor. Günümüzde karşılaşılan birçok meselenin düğümlendiği, siyasi, sosyal, kültürel ve iktisadi tarihimiz açısından son derece önemli bir dönüm noktası olan Tanzimat reformlarını ve bunların yeşerdiği ortamı ilmî bir şekilde inceleyen bu çalışmanın üzerine çıkan hâlihazırda başka bir çalışma bulunmamaktadır.
En önemli cümle
"1838 senesi sonunda Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa’ya karşı destek aramak amacıyla İngiltere’ye giden ve Londra’da iken II. Mahmud’un vefat etmesi üzerine İngiltere Hariciye Nazırı Palmerston’a reformlar hakkında bir memorandum sunan Mustafa Reşid Paşa, II. Mahmud’un idaresini tiranlık ve zorbalık; yapılan reformları da bu zulüm rejiminin tamamlayıcısı olarak nitelendirir."
Bu kitap neden önemli
Yaptığı titiz çalışmalarla akademide ve tarih çevrelerinde son derece itibar gören ve yazdığı alanı kapatan Prof. Dr. Ali Akyıldız’ın en önemli eserlerinden birisi olan "Osmanlı Merkez Bürokrasisi", son dönem Osmanlı bürokrasisinin Batılılaşma sürecinde geçirdiği değişiklikleri ve yapılan yenilikleri tüm belgeleriyle anlatıyor. Ali Akyıldız'ın büyük emekleriyle hazırladığı bu eser, alanında tek olmasının yanı sıra birçok üniversitede ders kitabı olarak okutuluyor.
Anahtar kelime
Osmanlı Tarihi, Tanzimat, Batılılaşma, Nezaretler, Sultan Abdülmecid, Ahmet Cevdet Paşa, Bürokrasi

Diğer kitaplara göz atın