Osmanlıda Savaş Ve Serhad - Timaş Yayınları

osmanlida-savas-ve-serhad-9786050809053.jpg
INSTAGRAM PAYLAŞIMLARI

Osmanlıda Savaş Ve Serhad

Bu eserle Osmanlı Askerî Tarihi'ne bakışınız değişecek!
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Savaş Tarihi
Sayfa / Ebat: 304s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Nisan’13 / Nisan’22
Baskı Sayısı: 2
Tercüman:
Yayına Hazırlayan:
ISBN: 978-605-08-0905-3
Barkod: 9786050809053
110.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak
"Gábor Ágoston hem Batı askerî tarihçiliğine farklı bilgileri ulaştırmak hem de Türk tarihçilerin ilgisini teksif etmek gibi iki önemli vazife üstlenen önemli bir araştırmacı..." Feridun M. Emecen

"Bugün, Avrupa askerî tarihi uzmanları Osmanlı uzmanı meslektaşları ile atalarımızın paylaştığı dünyayı daha iyi anlamak amacına matuf ortak çalışmalar yapabiliyorlar ise bu büyük oranda Gábor Ágoston’un eserlerine olan aşinalıkları sayesindedir." Caroline Finkel

Dünya tarihinin askerî bakımdan en güçlü, bürokratik açıdan en verimli ve kültürel yönden en debdebeli imparatorluklarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu, yüzyıllar boyunca Avrupa güç politikasında mühim bir oyuncu olmuştur. Bunun yanı sıra 15. yüzyıldan 18. yüzyıl ortalarına kadar Hıristiyan Avrupa’ya kendi topraklarında meydan okuyan tek İslami imparatorluktur. Bu nedenle dünya ve Avrupa tarihini Osmanlılar olmaksızın anlamak/anlatmak mümkün değildir.
 
Osmanlı askerî tarihçiliğinin önde gelen isimlerinden Gábor Ágoston, Osmanlı’da Savaş ve Serhad kitabıyla, Avrupa merkezli Oryantalist görüşleri ciddi bir biçimde sorgulayarak 17. yüzyılın sonları ve 18. yüzyılda uğranılan yenilgilerin, Osmanlıların askerî teknolojideki gerilikleri yahut silah üretiminde varsayılan kusurlarından kaynaklanmadığını; değişen savaş stratejileri, geniş bir cepheye yayılmanın getirdiği lojistik yetersizlikler, Akdeniz bölgesini vuran ekonomik krizler ve iç dinamikler bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini birçok arşiv belgesiyle ortaya koymuştur.
 
Yeni Askerî Tarihçilik akımına özgün katkıda bulunan Ágoston, siyasi, ekonomik, sosyal ve çevre tarihi bağlamında Osmanlı askerî tarihini yeniden yorumluyor. Tarihçiler kadar tarih meraklılarının da ilgiyle okuyacağı bu kitap, genel mahiyette Osmanlı ordusu, askerî tarihi ve savaşlarını ele alan üç yazıyla açılıyor; Macar serhaddinde süregiden Osmanlı-Habsburg mücadelesi üzerine şimdiye dek Türkçede mevcut olmayan makalelerle devam ediyor. Osmanlı askerî tarihine dair bakış açınızı değiştirecek bu eser, birçok harita ve tabloyla desteklenerek değişen dünyada Osmanlıların yeni konumunu ele alıyor.

 

Editörün görüşü
Dünyada en iyi üniversiteler arasında gösterilen Georgetown Üniversitesi’nde Osmanlı ve Avrupa tarihi dersi vermiş Macar tarihçi Agoston bu kitabıyla, Avrupa merkezli Oryantalist görüşleri ciddi bir biçimde sorgulayarak 17. yüzyılın sonları ve 18. yüzyılda uğranılan yenilgilerin, Osmanlıların askerî teknolojideki gerilikleri yahut silah üretiminde varsayılan kusurlarından kaynaklanmadığını; değişen savaş stratejileri, geniş bir cepheye yayılmanın getirdiği lojistik yetersizlikler, Akdeniz bölgesini vuran ekonomik krizler ve iç dinamikler bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini birçok arşiv belgesiyle ortaya koymuştur.
En önemli cümle
"Osmanlıların kurduğu hanedana dayalı imparatorluk dünya tarihinin askeri yönden en dehşetli, bürokratik açıdan en verimli ve kültürel açıdan en debdebeli imparatorluklarından biridir."
Bu kitap neden önemli
Gabor Agoston, dünyada en iyi üniversiteler arasında yer alan Georgetown Üniversitesi’nde Osmanlı ve Avrupa tarihi dersleri vermiş bir isim. Birçok Batılı tarihçinin düştüğü “oryantalizm” tuzağına düşmeyen Agoston, Osmanlı modernleşmesine farklı bir gözle yaklaşmış, “Osmanlı Avrupa’daki gelişmeleri takip etmedi” gibi basmakalıp düşünceleri sorgulatmayı başarmış. Bu eseriyle Agoston, yeni askeri tarihçilik akımına özgün katkıda bulunuyor ve siyasi, ekonomik, sosyal ve çevre tarihi bağlamında Osmanlı askeri tarihini yeniden yorumluyor. Birçok harita ve tabloyla desteklenen bu eserle değişen dünyada Osmanlıların yeni konumunu daha iyi anlayacaksınız.
Anahtar kelime
Tarih, Osmanlı Tarihi, Askerî Tarih, Savaş Tarihi

Diğer kitaplara göz atın