Sarıkamış-sibirya Günlükleri - Timaş Yayınları

sarikamis-sibirya-gunlukleri-9786051143446.jpg
INSTAGRAM PAYLAŞIMLARI

Sarıkamış-sibirya Günlükleri

Kibrit Kutusundan Çıkan Tarih!
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Hatırat
Sayfa / Ebat: 304s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Aralık’10 / Aralık’10
Baskı Sayısı: 1
Kapak Tasarım:
Yayına Hazırlayan:
ISBN: 978-605-114-344-6
Barkod: 9786051143446
Alt Başlık: Kibrit Kutusundaki
Üst Başlık: 1915-1918
24.50 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak
“Yine bu seneyi de ikinci defa olarak esarette bin türlü düşünceler arasında geçiriyoruz. Bir taraftan Ruslar Erzincan’ı geçmiş, İngilizler Bağdat’a yaklaşmış; diğer taraflarda ailelerimizden bir haber yok. Esaretin günden güne verdiği ızdırabı da artmakta... Her zaman her taraftan derin bir meçhuliyet. Ya Rab sen bari hiç olmazsa çekilen azap ve ızdırapları, katlanılan müthiş mahrumiyetleri telafi edecek mülk ve milleti tes‘ide hadim bir sulh nasip eyle ki şimdiye kadar Garplıların mahkum-ı zulmü olan sevgili, zavallı Türkiyemiz yükselsin, tahkir edilen Türk bayrakları her tarafta şanla dalgalansın. Biz de şad olalım...”
 
100. yılına girdiğimiz I. Dünya Savaşı, geçmişten günümüze, tüm dünyayla birlikte ülkemizde de birçok insanın hayatını derinden etkilemiştir. Elinizdeki bu hatıratın sahibi, henüz öğrenciyken vatani görevini ifa için Kafkas Cephesi’ne giden M. Fuad Tokad, bu insanlardan sadece bir tanesidir. Erzurum’da Ruslarla yapılan bir çatışma sırasında esir düşen ve iki sene esaret hayatı yaşayan Fuad Tokad, hemen hemen her gün gizlice yazdığı ve kimsenin eline geçmemesi için göğsünde sakladığı günlüğünün ilk cildini Sarıkamış’ta Ruslara esir düşmeden evvel, diğer cildini esaret altında bulunduğu yıllarda yazmıştır. Öyle ki bütün hissiyatını ve duyduğu tüm haberleri yazdığı bu defterleri bir kibrit kutusuna sığacak şekilde, elinde dikerek hazırlamıştır.
 
Şimdiye kadar I. Dünya Savaşı’na dair birçok önemli hatıralar neşredilmesine rağmen, esaret altında yazılmış günlüklere pek rastlanılmaz. M. Fuad Tokad’ın askerliği sırasında ve esaret altında gizlice tuttuğu bu günlük, hem I. Dünya Savaşı’nın en mühim cephelerinden biri olan Kafkas Cephesi’nde askerimizin sıcağı sıcağına yaşadıklarını anlatıyor hem de hakkında çok az bilgiye sahip olduğumuz, hatta büyük bir kısmını unuttuğumuz Sibirya’daki esir askerlerimiz hakkında çok mühim bilgiler içeriyor. Tek solukta okuyacağınız Tokad’ın bu günlüğü sizi zaman zaman bir çarpışmanın ortasına götürürken zaman zaman da memleketten binlerce mil uzakta, vatanı için çarpan bir kalbin hislerini paylaşıyor.
Editörün görüşü
Henüz bir Zabit Namzeti (Subay Adayı) talebesi olarak Birinci Dünya Savaşı'na katılmak zorunda kalan Mehmet Fuad Tokad, Kafkas cephesinde (Erzurum) çarpışırken Rus birliklerine esir düşer. Diğer Osmanlı Devleti esirleri ile beraber Nijniy Novgorod Oblastına dahil olan Vetluga şehrine getirilir ve yaklaşık 3 yıllık bir esaret yaşar. Bu arada yaşadıklarını, dostluklarını, ihtilaflarını, gözlemlerini ve sair hissiyatını, yakalanma endişesiyle bir kibrit kutusu içine sığdırdığı ve iki cilt tutan notlarında gün be gün kaydeder. Bu hatırat, Türk askerlerinin Rusya topraklarındaki esaret hayatlarını, kendisi de esir düşmüş genç bir subay adayının kendi gözlemleri ile okuyucuya bire bir nakletmesi, bir döneme tanıklık edilmesini sağlayan tarihi bir vesika niteliğinde.
En önemli cümle
Yine bu seneyi de ikinci defa olarak esaretten bin türlü düşünceler arasında geçiriyoruz. Bir taraftan Ruslar Erzincan'ı geçmiş, İngilizler Bağdat'a yaklaşmış; diğer taraflarda ailelerimizden bir haber yok. Esaretin günden güne verdiği ızdırabı da artmakta...
Bu kitap neden önemli
1915 yılında daha öğrenci iken Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla Kafkas Cephesi'ne giden Fuad Tokad, Ruslara esir düştükten sonra esaret yıllarında bu eseri kaleme almıştır. Fuat Tokad Rusların elinde esir kaldığı günleri, orada yaşadıklarını ve kendisiyle birlikte tüm esaret altında bulunan esirlerin hissiyatını yazdığı bu defterleri bir kibrit kutusuna sığacak şekilde, elinde dikerek hazırlamıştır.
Anahtar kelime
Enver Paşa, Kafkas Cephesi, Hatırat, Rusya, I. Dünya Savaşı, Sibirya, Sarıkamış, Günlük

Diğer kitaplara göz atın