Sürgündeki Hanedan - Timaş Yayınları

surgundeki-hanedan-9786050820492.jpg
TANITIM VİDEOSU
INSTAGRAM PAYLAŞIMLARI

Sürgündeki Hanedan

20. Asra Yakışmayan Bir Zulmün Hikâyesi!
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Osmanlı Tarihi
Sayfa / Ebat: 656s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Eylül’15 / Ocak’21
Baskı Sayısı: 5
ISBN: 978-605-08-2049-2
Barkod: 9786050820492
325.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

“Bir gece çamaşırlarımızı dahi alamadan bu memleketten nasıl kovulduğumuzu düşündükçe fena olurum. İnsan hizmetçisini bile kovarken eşyalarını almasına müsaade eder. 600 senelik bir ailenin bu memlekette hiç mi hakkı yoktu? Osmanlı hânedanına mensup kızlar ve kadınlar, atıldıkları Avrupa memleketlerinin kendilerine yabancı olan şehirlerinde açlıktan kıvrandılar, süründüler; fakat namuslarından asla fedakârlık etmediler.”

Şehzâde Selim Efendi’nin kızı Emine Nemîka Sultan

3 Mart 1924 itibarıyla Türk-İslâm tarihinde yeni bir sayfa açıldı. Müslümanların en eski müessesesi olan halifelik kaldırıldı; ayrıca tarihin en uzun ömürlü hânedanlarından Osmanlı ailesinin takriben 200 ferdi, vatandaşlıktan çıkarılarak vatan toprakları dışına sürüldü. Bu, yaşlısından beşikteki bebeğe kadar hepsi için sıkıntılı bir hayatın başlangıcı oldu.

Hemen hepsi sürgünde vatansız, pasaportsuz olarak yaşadı. Bankalarda paraları, yanlarında nakitleri ve yurt dışında akrabaları olmayan bu insanların çoğu tarifsiz acılar çekti. İlaç parası bulamadığı için dilenenler; konu komşunun getirdiği bir tas çorba ile yaşayanlar; açlıktan ölenler; sefalet sebebiyle intihar edenler; aklını kaçıranlar; kimsesizler mezarlığına gömülenler oldu. Ama her zaman asalet ve şereflerine uygun yaşamaya çalıştılar. Tarihin en eski hânedanlarından Osmanlı ailesi, siyaset sahnesinden böylece çekilmiş oldu. 1952 yılında hânedanın hanımlarına, 1974 yılında da erkeklerine memlekete dönme izni verildi. Ancak iyi-kötü yurt dışında bir hayat kuran insanların, çoğunun geri dönme imkân ve ihtimali kalmadıktan sonra…

Osmanlı Tarihi’ne dair yazdığı yazılar ve yaptığı televizyon programlarıyla tanınan hukuk tarihçisi Ekrem Buğra Ekinci Sürgündeki Hânedan kitabıyla Osmanlı İmparatorluğu’nun son vârisleri hakkında literatürde benzeri bulunmayan bir monografi hazırladı. Hânedanın tüm üyelerinin sürgünde neler yaşadığını kendi anlatımlarıyla dinlemeye hazır mısınız?

Editörün görüşü
Ekrem Buğra Ekinci, Osmanlı İmparatorluğu'nun son varislerinin tek tek yaşamlarını anlatarak şimdiye kadar yapılmamış bir işi yapmış ve bu alandaki tek monografiyi yazmıştır. Sürgündeki Hanedan, alandaki tarih araştırmacıları için vazgeçilmez bir eser niteliğindedir.
En önemli cümle
Sürgündeki Hânedan, sadece Osman Gâzi torunlarının çektiği acıların değil, aynı zamanda 20. asra yakışmayan bir zulmün, bir haksızlığın da hikâyesidir.
Bu kitap neden önemli
Osmanlı İmparatorluğu’nun küçükten büyüğe son ferdlerinin hayat hikâyeleri, Osmanlı Hânedanı'nın sürgünde yaşadığı dramatik hayat, son padişah Vahideddin’den sonra hanedan üyelerinin yaşamları... Ekrem Buğra Ekinci, hem Osmanlı'nın son varisleriyle olan şahsi bağlarından yararlanarak hem de yerli yabancı birçok kaynaktan faydalanarak akıcı bir üslupla derli toplu hazırladığı bu kitapla oldukça önemli bir işe imza attı.
Anahtar kelime
Osmanlı, Sürgün, Halife Abdülmecid, Osmanlı Hanedanı, Tarih, Sürgündeki Hanedan

Diğer kitaplara göz atın