Tarihçinin Eleği - Timaş Yayınları

tarihcinin-elegi-9786050803242.jpg
INSTAGRAM PAYLAŞIMLARI

Tarihçinin Eleği

Cemil Koçak, geçmişi “kazarak“ mevcut eserlere metodolojik ve eleştirel bir gözle yaklaşıyor...
Marka: Timaş Tarih
Kitaplık: Tarih Kitaplığı
Diziler: Çağdaş Türkiye Tarihi
Sayfa / Ebat: 208s. / 13,5x21
İlk ve Son Baskı: Haziran’12 / Haziran’12
Baskı Sayısı: 1
Kapak Tasarım:
ISBN: 978-605-08-0324-2
Barkod: 9786050803242
110.00 TL

KDV Dahil Fiyat

Arka kapak

Yakın tarih denince ismi ilk akla gelen önemli tarihçilerden Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Cemil Koçak, Timaş Yayınları’ndan çıkan ikinci kitabıyla yine tarih üzerine önemli konularda nokta atışı yapıyor...

Okurların titiz araştırmacılığını yakından bildiği Cemik Koçak, Tarihçinin Eleği isimli bu kitabında tarihçilere ve tarihyazımına odaklanıyor. Kalemini bu sefer de İngilizcede review denilen, fakat tam bir Türkçe karşılığı olmayan, olsa da anlamını tam olarak yansıtamayan bir faaliyet türü üzerine oynatıyor. Türk tarihyazımında genellikle “kitap tanıtımı” olarak adlandırılan bu işlemin söz konusu tanımı doldurup dolduramadığı, kritik yazılarının bizde eksik kalan yönlerinin ne olduğu ve dahası bir “tarihçi” kimliğiyle araştırmacının kaynaklardan yola çıkarak Türk tarihinin ilmeklerini nasıl dokuması gerektiğini örnekler üzerinden göstermeye çalışıyor.

Geçmişin ayrıntılarda saklı olduğunu bir kez daha vurgulayan Cemil Koçak, yakın tarihimiz konuşulurken sıklıkla duyduğumuz birçok önemli isim ve haklarında yazılan eserler üzerinden “tarih” ve “tarihyazımı” konusundaki eleştirilerini okuyucularıyla paylaşıyor. Ses getirecek bu kitapta Latife Hanım’dan Talat Paşa’ya, Celal Bayar’dan CHP’ye, Millî Şef dönemi ve çok-partili sisteme geçiş sürecindeki sancılardan Soğuk Savaş dönemindeki Türk dış politikasına kadar pek çok önemli konu ve kişiler, Cemil Koçak’ın tarih eleğinde okuyucuları bekliyor.

Editörün görüşü
Cemil Koçak bu kitabında bir tarihçinin nasıl olması gerektiğini, olaylara nasıl yaklaşması gerektiğini, yayınlanmış olan eserler üzerinden okuyucuya aktarıyor. Yakın tarihe ilişkin ilginç bilgilere yer verirken tarih okurlarına / öğrencilerine de kıymetli bir yol haritası çiziyor…
En önemli cümle
"Ben kişisel olarak -muhtemelen bunun bedelini yirmi beş yıl akademik hayattan uzak kalarak ödemiş olsam da- kritiği bilimsel bir yöntem ve hayat önceliği olarak benimsemiş olduğumdan, bu derlemede de yer alan çok sayıda ve bâzıları hayli sert sayılabilecek review’lar yazdım."
Bu kitap neden önemli
Cemil Koçak bu eserinde metodoloji ve yakın tarihteki uzmanlığını ve bunlar arasındaki ilişkiyi okura başarıyla aksettiriyor. Tarih okurlarına ve öğrencilerine metinlere nasıl yaklaşmaları gerektiğine dair güzel bir çerçeve çiziyor. Kitap sadece bir metodoloji veya yakın tarih kitabı değil de ikisinin bir arada olduğu ve birbirini tamamladığı bir eser.
Anahtar kelime
Tarih, Tarihçilik, Tarihyazım, Yakın Türkiye Tarihi

Diğer kitaplara göz atın