02.06.2011
1
beğenen
1947 doğumlu tarih profesörü İlber Ortaylı genç yaşından beri tanıdığı pek çok şahsiyeti, tarihte önemli roller üstlenmiş pek çok kahramanı deneme tadında portrelerle okurlara takdim etti.

TİMAŞ yayınevi tarafından, "Defterimden Portreler" adıyla yayınlanan çalışma, tarihin kahramanlarını siyasî yanlarından ziyade insanî vasıflarıyla öne çıkarıyor. Ortaylı, kahramanlar hakkında değerlendirme yaparken ve hüküm verirken terazinin her iki kefesinin de göz önünde bulundurulması, takdirin de övgünün de yerginin de ölçülü olması gerektiğini vurguluyor.
Kitap iki bölüme ayrılıyor; birinci bölüm: Tarihten portreler; ikinci bölüm de: Türkiye'den portreler, başlığını taşıyor.
Tarihten portreler de; Julius Caesar, İmparator Augustus, Fatih Sultan Mehmed, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan, Kösem Sultan, Prens Eugen, Üçüncü Selim, Ludvvıg Van Beethoven, Şair Puşkin, İkinci Abdulhamid gibi isimler yer alıyor.
Türkiye'den portreler başlığında ise; Kazım Karabekir, Mehmed Akif Ersoy, Osman Ertuğrul Efendi, İhsan Doğramacı, Bülent Ecevit, Oktay Asl.anapa, Süreyya Faruki, Latife Uşakligil, Rcep Yazıcıoğlu, Filiz Çağman, Attila İlhan, Hüseyin Hatemi, Yılmaz Öztuna, İsmail Cem, Nurhan Atasoy gibi isimlere yer verilmiş.

FATİH SULTAN MEHMED
Fatih büyüktü. Ölümü de bir dağın indifaı veya bir büyük geminin batması gibidir. Hedeflerinin hepsini ardındaki toplum anlamış değildir zaten, fikir ve özlemelerini de açıkça ortaya koymamıştı. Ama Fatih Sultan Mehmed Handa asrının hiç tesiri kalmadığını söyleyebilir misiniz? En azından sarayda kurduğu kozmopolit kütüphaneyi o yönde zenginleştiren Kanuni Sultan Süleyman onun torunuydu. Fatih, iki kıtanın ve iki denizin padişahı ve iki medeniyetin sahibi aydın bir kişilikti.

SÜREYYA FARUKİ
Süreyya Faruki'yi ilk defa 1971 yılı sonunda Ortadoğu Teknik Üniversitesinde tanıdım. Hind Müslümanı hekim bir baba ile Alman bir annenin çocuğudur. Almanya'da tahsilde öğrendiği Türkçeyi kusursuz konuşuyordu. Genellikle Türkologlar dünyasının üyeleri Türk dilini pek rahat konuşamaz ve hiç yazamazlar. Sebebi de gazete, roman televizyon gibi araçlarla pek ilgilenmemeleridir. İyi yazmak ve konuşmak mazideki Türkologlara mahsustur." *

YAHYA KEMAL
Yahya Kemal 20. yüzyılda bilmemiz gereken şair ve mütefekkirimiz... Öbürlerinin aksine Yahya Kemal Bey himaye gördü. Sefirlik ve milletvekillikleriyle sıkıntısız bir hayat yaşaması sağlandı, 20. yüzyıl düşüncemiz için çok önemli olan Mehmed Akif Ersoy ve diğerleri için bunu söylemek mümkün değil. Bu dönem Türk şair ve düşünürü çok sıkıntı çeken, mücadele veren bir karakterdir. Şiirin sağı solu olmaz, milletin seçkin evlatlarını tanımak lazım.

KAZIM KARABEKİR
Parlak komutanlığının yanında Türk çocuklarına onların eğitimi için bıraktığı sayısız şarkı, okul tiyatrosu eserleri şiirler, askerî edebiyatımızın en önemli eserleri arasında yer alan "İstiklal Harbimiz", "Hayatım" siyasi tarihimizin önemli eseri olan "İttihat ve Terakki" ve "Birinci Cihan harbine Nasıl Girdik?" gibi eserlerin herkes tarafından okunması gerekir. Mustafa Kemal Atatürk ile Karabekir Paşa arasında siyasi görüş ayrılıkları elbette ki söz konusuydu. Ama şunu unutmayalım, idealist ve idealleri için can vermeye hazır insanların arasında fikir ayrılıkları her zaman olur.
Bizlere düşen tarih çizgisinin bu büyük adamlarını ihtiramla anmaktır.

Bu haber 2 Haziran 2011 tarihinde Zahit Yakın tarafından Dünyaya Yeni Söz gazetesi tarafından yayınlanmıştır





Bu haberle ilgili yazarlar